Shading Concourse/ 國立台灣大學心理系空橋新建工程

NTU Concourse00
NTU Concourse01 NTU Concourse02NTU Concourse03


       The idea comes from the interpretation of “Psychology” regarding the characteristics of ambiguity between physical behaviors and mental phenomenon, or the binary relativity in-between mental and physical.

 

One of the major elements is “Möbius loop” which is representing the ambiguity through its own special geometry character regarding inside and outside. The other major element is the geometry meaning of circle and ellipse, since their shape get similar and similar through offsetting through time.

 

The loop looking shell represents the “Möbius loop” which is not only shown as a “Form Resistant Structure” but also as the shading device facing the sky and the west as an integral structure. The plan geometry is intertwined by a circle and an ellipse to generated a proceeding and resting path around the major tree which is planted while the buildings were built, therefore the concourse become will connected with the symbolized tree and become a activity hot zone of the plaza.

  

   

 

本案座落於國立台灣大學心理系南館、北館兩棟既有建築物之間,概念發想來自於對“心理“的詮釋,發想於生理行為與心理現象間的曖昧與二元辯證的特質;一則以烏比斯環幾何內外介面的特徵來表達曖昧不明的相互關係、一則以圓與橢圓幾何上雷同與類似的性質來表達二元辯證可能的關聯性,空間元素上,以烏比斯環作為結構上型抗的概念構成空橋的遮陰格柵與整體性的屋頂結構,配置架構上以圓與橢圓的交織構成行進、休憩的整體路徑,亦藉由圓形向心性的幾何特質來圍塑心理系建系以來的喬木核心,並以此作為整體景觀上的活動核心與心理系的象徵性地標。

 

  • Status:
    Permit Phase
  • Design Period:
    Sep. 2018~Current
  • Location:
    Taipei City, Taiwan
  • Building Type:
    Circulation Concourse
  • Proposal Area:
    200 sm
  • Budget:
    12,000,000 NT

 

分享到facebook