Family Villa/ 桃園 家族自宅新建案

Family Villa 00
Family Villa 01 Family Villa 02Family Villa 03Family Villa 04Family Villa 05  

     

     The idea of planning and space organization comes from the imagination of family reunion during yearly festival. The Massing organization is surrounded along the family yard, which represents a traditional Chinese Architecture courtyard and represents the idea of co-living, sharing and union. The special cartoony looking house is prepared for close friends and provides an impressive and rural imagination of being at the countryside as well. The dwellings inside are also organized around main family living area by elevating partial of the floors to maximize the most adjacencies in order to reduce the feeling of being separated by different stories.

     The misplacing tube looking mass outside the facade is stacking up one above another to provide shading balconies, to reduce the sun heat from the west side, maintaining the best view to the west and providing planters where the tree has shading purpose as well and reduce the temperature while the winds flow through the bedroom nearby in terms of microclimate condition. The basic internal organization is a void wind tunnel, living room and family room, facing southwest where the wind comes into the building through the green balcony in hot summer. Basically speaking, the project is trying to give a relax rural vocation experience through the owner’s farming property next to the site, the cartoony looking vocation house and green elements by bedroom units.

   

      整體的配置與空間概念自於大家族年節時共居與渡假感的想像,塊體配置上試圖透過合院所特有的埕院來象徵大家族共享、團結的意念,卡通式小屋為來訪的家族成員提供一深刻、特別的空間印象;內部空間組織上也企圖透過錯層的塊體組織,以達到生活起居空間得以連結最多臥房為主要考量:透過樓梯上半層與下半層的空間架構圍塑挑高的家族客廳,以落實大家族共同起居生活的可行性。   

      外觀錯落的量體不僅解決西曬的座向問題,也藉由錯落塊體間的出檐提供具遮陰的陽台與植栽樹穴,為大面的景觀落地窗提供足夠的遮蔭深度、綠化降溫的微氣候條件,同時使各個房間單元有更多機會接觸自然,以提供有別於都市住宅的居住經驗;內部空間架構上,將大客廳與小起居室等具公共性的機能空間串聯成一西南軸向的內部風道,以增加室內通風上的舒適性與流動性;整體上亦試圖藉此與屋主自有的相鄰農地、卡通式小屋、綠化的自然元素等,為久久聚會一次的家族成員留下深刻的田園渡假記憶。

 

 

  • Status:
    Design Phase
  • Design Period:
    Sep. 2017~Current
  • Location:
    Xinwu, Taoyuan City, Taiwan
  • Building Type:
    Family Residential
  • Proposal Area:
    850 sm
  • Budget:
    45,000,000 NT

 

分享到facebook