Legend Playground/ 新竹 五峰國民小學改建

Ledend PlayGround 00
Ledend PlayGround 01 Ledend PlayGround 02Ledend PlayGround 03Ledend PlayGround 04Ledend PlayGround 05  

   

     The idea of planning and space organization comes from the legend of native tribe regarding where their ancestors come from. The Massing, space organization and color graduation connecting their land soil and the sky represents a metaphor of guardian and protection from tribe sprit. The different massing texture illustrate different age of groups, one of them is fortitude expression for elementary school and the other one is kindergarten which is relative random, nature misplacing in-between the existing trees. The massing organization not only provides a secure, enclosed and independent playground for kids but also represent the metaphor of guardian and protection through the different massing expression.

     The playground is the kindergarten itself by misplacing, shifting the massing blocks in different elevations to create more variation of spaces through building heights, voids and brings more tree images into space, also intend to illustrate a rock feeling space inside where the kids study, sleep, and represents where they live within the legend of their tribe. The continuous roof path not only provides a playing path for students between classes but also connects the kid’s playground below through the vertical trees and becomes several playing zones around it.  The roof path also represents the clouds around the irregular roof blending into the mountains surrounded becoming an integral poetic landscape of the region, and also becomes part of kid’s memories in school.

 

 

     整體的配置與空間概念自於原住民部落對於祖先由來的傳說,整體配置上試圖透過空間組織、外牆顏色式樣所隱喻的關係來象徵部落祖靈守衛與保護意念;整體空間質感上企圖透過塊體組織的差異性:高年級專科教室的剛毅外觀與幼兒園空間相對自然、隨性塊體構成,錯落散佈於既有的環境樹林裡,不僅從空間活動的高度關係上傳達著年紀差異上的看守與保衛的隱喻概念,更實質的創造幼兒園安全、林蔭下且完全獨立包蔽性的地景天地。

     連貫性的屋頂步道不僅為課後休息之餘提供嬉戲、休息的漫步空間,亦藉由屋頂步道與幼兒園的戶外遊戲空間透過既有的樹木元素組成區塊性的活動核心,使整體的課餘活動達到於空間互動上、地景環境的關連上,如同繚繞於山谷林間的遊戲場,亦藉由相對自然、錯落的空間塊體、屋面新植的山櫻花與空間內高低錯落的挑空變化以引入更多的林蔭,試圖為幼兒園學童敘述祖先來自岩塊裡的空間特質,亦試圖藉此為孩童烙印下部落的記憶。

 

 

  • Status:
    Construction Document Phase
  • Design Period:
    Nov. 2016~May. 2017
  • Location:
    WuFeng, HsinChu County, Taiwan
  • Building Type:
    School Campus
  • Proposal Area:
    750 sm
  • Budget:
    32,200,000 NT

 

分享到facebook