The Persimmon/ 新竹縣 新埔鎮公所行政大樓競圖

SC-Xinpu-00
SC-Xinpu-01-b SC-Xinpu-02 SC-Xinpu-03 SC-Xinpu-04 SC-Xinpu-05 SC-Xinpu-06 SC-Xinpu-07
SC-Xinpu-08
SC-Xinpu-09
SC-Xinpu-10
       

    The township office building is a container full of memories, environmental characteristics, local culture and friendliness; those are the genuine esprits that can recalled from the memories of a kid raised up from countryside of Nantou. Xinpu is a special place in terms of its local industry, location, geological characteristics, and its development context of farming style and housing organization. Those are the approaching points of this project; trying to re-present the geological characteristics through accumulate the formation of massing and landscape; trying to re-present the environmental characteristics through the communication between space and wind; trying to re-present the industry characteristics through the facade of the building; trying to re-present the traditional housing organization through the spacial texture of landscape and actual space.

    The building generated from the landscape, which is organized through different scale of open spaces along this linear green belt, such as starting from a park across the street and become a corner plaza for public entering the building, the rice patties for the gathering of small group of people and a water pound as pure landscape which changes boundaries through different seasons; the building accumulated through the idea of landscaping, rising up as a big pure plateau and a mountain shape looking mass sits on top of it. The whole formation represents the geological transformation of the area through time. The roof not only directs the wind through the building but also represents the idea that comes along with the local industries-dry persimmon. The Façade idea also comes from the similarity and differentiality of coloring transformation of drying persimmon processes so that people can experience the building like a giant persimmon tree through different positions in different angle while approaching this building.            

 

 

 

   公所是個充滿里民記憶的場所、充滿地方特質、地方特色、人情味的建築容器;新埔鎮更是具地方產業特質的區域,柿餅業聞名台灣,新埔本身鄰近鳳山溪流域,就地理性的時間尺度而言地層生成至今,鳳山溪前後歷經三個不同時期的河體改造:沖積、造山、侵蝕、切割,形成相當特殊的地理景觀,也影響了區域性的農業墾耕與聚落的發展的模式。本案試圖將地理特質的概念轉化為所需具備機能性的建築塊體;將區域環境的風向特質帶入與建築空間、景觀空間的互動;將產業文化的特性轉變為建築外觀的想像;將客家民居的組織方式運用在景觀佈局與實質空間質感的再現。

   建築塊體的安排由景觀開始積累而成,藉由不同尺度的綠帶安排,在線性的開放空間更凸顯了景觀意圖的閱讀性,由都市的角隅廣場進而轉變成當地特色的梯田式鄰里空間,水元素進而介入地景削切的佈局轉變為客家民居傳統配置的埤塘並依季節的變化隨著削切的邊界改變水域;而依景觀向上發展的則是單純的塊體式高台與削切、侵蝕過後的山形塊體,整體佈局的概念如同意味著敘述區域的地質演化特質;藉由與風的對話來表達產業特質所衍生的棚架概念,凸顯新竹地區與新埔鎮的產業特色,建築面色澤的變化如同柿餅製作過程型態改變的色澤差異特質,也藉由塊體機能進退間的側面與腹面來表達柿餅果肉在色澤上的同質性,而藉由都市尺度的行進接近方式與角度的差異來經驗色澤與柿餅特質上關聯性的想像,更藉由森林中庭的棚架使整體的空間質感如同一棵新埔巨大的柿子樹。

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Status:
    Finalist, 2nd Place
  • Design Period:
    Oct. 2013
  • Location:
    HsinChu County, Taiwan
  • Building Type:
    Administration Office Buld. 
  • Proposal Area: 9,500 sm
  • Budget:
    N/A

 

分享到facebook